The Art of the BIG

Lego tachtig jaar. Zou je niet zeggen van die fris ogende blokjes. Dat frisse komt natuurlijk omdat de gekleurde plastic bouwblokjes zijn ontwikkeld voor kinderen maar dat er niets kinderlijks of kinderachtigs aan is. Er is in de loop der jaren veel beweerd over de Deense steentjes en ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat er hele rijen pedagogen en sociologen op zijn gepromoveerd. En een filosofische dissertatie, over de existentiële waarde van de Lego-hijskraan in hermeneutisch perspectief, zal ook wel ergens op internet te vinden zijn.

 

De hoogopgeleide spelende mens

Ik vermoed dat het spelgedrag onder studenten zelfs nog zal toenemen, nu de colleges, door de nieuwe, strenge OV-jaarkaarteisen, voortaan zullen worden gegeven als ze allemaal wakker zijn. Of die maatregel niet averechts gaat uitwerken op de nieuwe generatie afgestudeerden doordat ze, niet beter wetend, omstreeks elf uur de kantoren, fabrieken, DC’s laboratoria en boardrooms zullen binnenstappen, moeten we afwachten. Wellicht dat er tegen die tijd een bonussysteem voor vroege vogels wordt ingevoerd waarmee ze versneld hun studieschuld kunnen aflossen. Zitten de treinen in het spitsuur straks weer vol.

 

Gek genoeg hoor je weinig over de positieve werking van Lego bij BIG business games terwijl die er wel degelijk is. En dan bedoel ik niet die bijeenkomstjes waarbij de cursisten elkaars betere ‘ik’ en vernuft moeten leren ontdekken, door samen te knutselen aan een brandweerwagen, levensgroot mannetje of een poppenhuis: Creatief met Kurk in valse gedaante. Evenmin bedoel ik een bedrijfsuitje, inclusief bezoek aan de actuele expositie ‘The Art Of The Brick’ in Amsterdam Expo. In beide gevallen gaat het mij toch te veel over het technische ‘wow-gehalte’ van de activiteiten. Ruim een miljoen Lego – steentjes in één ruimte. Verwerkt in zeventig levensgrote kunstwerken. Waaronder een zes meter lange T-Rex en een André Hazes; allebei grootheden, op hun eigen manier, nietwaar! Maar wat zegt het?

 

In mijn populairste BIG business game, gericht op succesvolle samenwerking in de supply chain, werk ik ook met Lego. Deelnemers zetten met die steentjes wijn, toiletrollen, yoghurt, artisjokkenhartjes, shampoo, PC’s en eierwekkers op pallets en worden zo hun plaats – vanuit het perspectief van een andere afdeling dan waarin ze gewoonlijk werkzaam zijn – in de keten gewaar. Hoe complex die is en wat er allemaal voor komt kijken voordat het kaasje van rauwe lamamelk en de bitterballetjes van krokodillendijen in de winkel liggen. Zo construeren de Lego-steentjes in de hoofden van de deelnemers hele organieke processen. Brick EN Brains dus.

 

Samengesteld uit zo enorm veel steentjes dat ze in geen enkele ruimte passen.
Ik noem dat graag ‘The Art Of The BIG’.

 

Casper Jansen