Casas de la Seda


Zo vrij als een vogeltje. Dat denken ze maar, die vogels. We weten nu waar ze uithangen. Tot op de centimeter nauwkeurig. In welke boom ze zingen, waar ze hun wormpjes pikken en welke kant ze op gaan. Niets ontgaat ons meer van het gedrag van onze gevederde vrienden. Dankzij de nieuwe betrap-app. De applicatie is ontwikkeld door ornithologen – nooit zeggen: birdstalkers. Meer dan honderd vogelsoorten hebben ze uitgerust met een soort reiskit. Gevuld met een gps-je, een zonnepaneeltje, een zendertje en een bewegingsmetertje. Alles heel erg ‘tje’ en zo licht als een veertje. Zo bepakt en bezakt vliegen de vogels rond en doen ze hun ding. De app verklikt wanneer ze stil zitten, hoe ze huppen, en hoe hoog ze at doen. De wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam die dit allemaal hebben uitgevogeld, hopen met deze app de vogelaar in ons wakker te roepen. Zodat wij ze straks, wandelend door bos en beemd of langs heg en steg, gaan helpen bij het verzamelen van data. Gewoon de smartphone bij de hand en dan maar loeren of er ergens een geplugd exemplaar op een tak zit te kwinkeleren. Want de grote vraag die tot nu toe onbeantwoord is gebleven, is: waarom doen die lepelaars, grutto’s en kiekendieven wat ze doen? En daar houden wetenschappers niet van, van onbeantwoorde vragen.

 

Onze assisterende waarnemingen, in dienst van de wetenschap, kunnen we doen terwijl we verkeren op de Veluwe, in contemplatie aan de oever van een Brabants vennetje staan of soppend over het wad banjeren want daar zijn ook zilvermeeuwen hun privacy kwijt. Een aardige, nuttige en ontspannende bedoening, dat waarnemen. Kunnen we doen onder alle omstandigheden want er fladdert altijd wel ergens een vogeltje rond. En wie weet, met zo’n technologisch rugzakje.

 

Dat maakt de ‘vogelspeurder’ tot een heerlijk tijdverdrijf. Ideaal voor op vakantie. Naar Spanje bijvoorbeeld. Of om nog preciezer te zijn, naar Nerja, een authentiek strandstadje aan de Middellandse Zee. Daar zit je dan, helemaal privé in je eigen zonovergoten vakantievilla, aan de rand van je eigen zwembadje, met een glas rode wijn in de ene hand en de smartphone in de andere. En maar spotten of er tussen die Spaanse vogels ook eentje zit die met zijn technologische bagage uit Nederland is komen aanvliegen. Geeft een hele nieuwe dimensie geven aan het ‘thuisgevoel’. Want dat is wat we op vakantie willen, ons eventjes helemaal thuis voelen in en ander land.

Voel je thuis

in

Casas de la Seda!

 

Te huur: vrijstaande villa met alles d’r op en d’r an op de allermooiste locatie in Nerja!
Kijk op www.casasdelaseda.com