Crowdfunding. Je moet het een keer gedaan hebben. Ik deed het omdat ik, als inwoner van Nijmegen, graag woon in een stad met veel boekwinkels. Als alles gaat zoals de doorstarters en hun fondsvrienden zich dat voorstellen dan wordt Polare weer gewoon Dekker van de Vegt. Met als prettige bijkomstigheid dat de boekenwereld meteen verlost is van die cirkelzaag waarmee de voormalige boekenketen meende ‘een wereld van verhalen’ onder de aandacht te moeten brengen. Weer een lelijk en onbegrijpelijk logo minder. Dekker en van Vegt is hier in Nijmegen als merk immers sterk genoeg!
De ervaring om als pure individualist, met een passie voor mensen, op te gaan in de ‘crowd’ zou ik niet graag willen missen. Het is spannend om betrokken te zijn bij een ondernemingsvorm – de verkoop van papier als drager van verbeelding en informatie – waarover toekomstvoorspellers hun doem inmiddels hebben uitgesproken. Ook spannend om te zien hoe de nieuwe eigenaren straks weer een grote ‘kleine’ boekhandel runnen. Want met de verandering van de tijd, wisselt ook het smoel van de boekhandelaar. De nostalgische verhalen die tijdens het faillerende Polare de ronde deden, over de ideale boekwinkel, vond ik dan ook ietwat overdreven. Heerlijk natuurlijk, zo’n rinkelende winkelbel en de warme herkennende glimlach waarmee de cliënt, of beter gezegd: boekenvriend, tegemoet wordt getreden om vervolgens een puur persoonlijke boekentip in het oor gefluisterd te krijgen. Maar kan het nog?
Denk ‘t niet. De nuchterheid leert ons dat de toekomstige klantrelatie in belangrijke mate een digitale zal zijn. Met nu en dan een uitnodiging voor een leuke lezing of een exclusieve boekenbonus om het boekenclubsentiment te bevredigen. Ook het online bestellen zal ongetwijfeld worden geactiveerd voor de thuiswinkelende klant. Wie deze paradox wil overstijgen, zal naar de winkel moeten om daar te genieten van nieuwe prikkels om jouw lectuur- of literaire leesvoorkeuren een nieuwe boost of draai te geven. Daar zullen we elkaar dus regelmatig ontmoeten. Gezellig!
Lezers van mijn columns weten inmiddels dat ik – om mijn 15-jarig bestaan als ondernemer in Nijmegen te vieren – een werkconferentie aan het voorbereiden ben over de Zijderoute. Ik verwacht dat daarna de belangstelling voor dit razend interessante onderwerp flink zal groeien. De Zijderoute stopt immers niet bij supply chain management, leiderschap of economie maar beslaat het hele alfa en omega van menselijke activiteiten: handel en onderhandelen, ethiek en mensenkennis, religie en wetenschap, cultuur, reizen en geopolitiek. Het aantal boeken over die beroemde handelsweg is schier onuitputtelijk. Daarom doe ik ‘mijn boekhandelaar’ hierbij het aanbod om,via de speciale website die we over de Zijderoute aan het maken zijn, de interesse te voeden met zijn aanbod van lezenswaardige boeken over dat onderwerp.
Tot ziens op de Zijderoute en bij Dekker van de Vegt!
Casper Jansen
Share your thoughts