Winkelen in Moskou

In de straten van Moskou tel je pas echt mee met zo’n hip AV-tasje in je hand. Azbuka Vkusa is een  delicatessenwinkel, trendy en chic, de absolute top voor oud en nieuw geld. De oprichter ervan wilde voor de snel opkomende middenklasse in Rusland  eveneens iets opzetten. Die middenklasse was voor de boodschappen namelijk hoofdzakelijk aangewezen op open markten, op kleine winkeltjes (‘Produkti’) onderin de flat of op een hypermarket langs de ringweg rond Moskou (de MKAD) aan de randen van de stad. Die doelgroep moest voortaan in een moderne supermarkt in de buurt kunnen winkelen vond Sergey. De naam van die supermarktketen werd ‘Olivier’, naar de populaire Russische ‘Salade Olivier’.

Een Nederlands team van ervaren retailers moest die ambitie waarmaken en werd ingevlogen naar Moskou. Casper Jansen was als lid van het team verantwoordelijk voor logistiek en supply chain.

Primeurs
Startend van ‘scratch’ werd op basis van ‘Smart Value-principes’  (o.a. C1000 en het Spaanse Mercadonna) een totaalconcept uitgewerkt.  Mijn aandeel bestond uit het ontwikkelen van de supply chain strategie en het implementeren ervan: concept en organisatie voor Forecasting – Planning – Replenishment, DC, Transport & ICT. Uitgangspunt: winkels zijn er voor de klant, niet voor de logistiek. Geen sinecure. Zo moest het distributiecentrum, na lang zoeken gevonden op het logistieke park Domodedovo, met 4 temperatuurzones alle DKW en alle versstromen kunnen afhandelen. Beoogde centralisatiegraad > 70%.

Om de opslagruimte in winkels te beperken, zorgde deze voor Rusland zeer hoge centralisatiegraad ervoor dat het grootste deel van het volume niet via individuele leveranciers maar via het distributiecentrum naar de winkels werd geleid. Met de introductie van ‘Just On Shelf-principes’ stuurde de verkoop aan de kassa (POS) de aanleveringen aan. Leveringen in rolcontainers, met vaste leverschema’s gedurende de nacht en op basis van family grouping.

Mooi stel primeurs voor Rusland. Inmiddels draait een zevental ‘Oliviers’ op volle toeren. Mede dankzij een soepele Supply Chain.

Winkelen in St. Petersburg

Lenta is een keten van ruim 50 hypermarkten, meer dan 17.000 medewerkers en een omzet van ruim 70 miljard roebel (2010). Het hoofdkantoor van Lenta is gevestigd in St. Petersburg en het aanbod aan winkels strekt zich uit tot in Siberie en tot aan de Zwarte Zee. In november 2010 werd Ruurd Jellema van Tidag (samenwerkingspartner van 1-2 TL) door TPG (investeringsmaatschappij en aandeelhouder van Lenta) gevraagd om een Supply Chain Quick Scan te komen uitvoeren. Deze Quick Scan is in december door Ruurd en Casper samen met een Russiche collega uitgevoerd.

Op basis van de verbeterpunten uit de Quick Scan kreeg Tidag opdracht om de geadviseerde verbeteringen ook daadwerkelijk te gaan realiseren in de praktijk. Een international team van supply chain experts, waaronder Rob Willemse en Hans de Wit, werkte vervolgens onder regie van Ruurd & Casper ruim 10 maanden maanden aan dit veelomvattende supply chain project.

Variatie en diversiteit

Ons aandeel was daarbij zo gevarieerd als het project zelf. Van het managen van de distributiecentra,  het begeleiden van alle verbeterprojecten, tijdelijk invullen van de rol van Supply Chain Director tot het ontwikkelen van Retail Business Games waarmee honderd managers van Lenta werden getraind in ketendenken, het opzetten van een eigen transportafdeling met 15 gekoelde trucks en het implementeren van nieuwe IT-systemen. En als klap op de vuurpijl het opstellen van een Supply Chain Masterplan waarin de strategie voor de komende 3 jaar is vervat.

Lenta
Lenta was bij uitstek een samenwerkingsproject. Veelomvattend, complex en met enorm veel dynamiek in een sterk groeiend bedrijf. Het mooiste is misschien wel dat we voortdurend nauw hebben samengewerkt met de medewerkers van Lenta. Zo werd het toch vooral ‘hun ding’  en konden we duurzame resultaten realiseren waarvan ze ook nu bij hun onstuimige groei nog elke dag plezier hebben.

We werken nog steeds voor Lenta en zijn regelmatig in St. Petersburg en Moskou te vinden. Recentelijk hebben we een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van logistiek en supply chain van de nieuwe supermarktketen van Lenta in Moskou.