rode_draad

Goede voornemens op 1 januari. Ik heb het er niet zo op. Wat mankeert er aan een goed voornemen op 1 maart of 29 september. Zit iets vrijblijvends aan dat woord. Door die eerste lettergreep waarschijnlijk. Die suggereert dat er iets vooraf gaat aan het nemen. Mijn idee: wil je iets nemen, neem het dan ook. Alleen, ga niet overhaast te werk zoals die stresskippen die het liefst meteen op nieuwjaarsdag starten. Met een nieuw dieet bijvoorbeeld. En daar begin je dan mee terwijl de uitnodigingen voor nieuwjaarsrecepties binnenstromen en de eerste bitterbal nog moet worden geserveerd. Daar is wilskracht voor nodig. Niet erg want die heb je genoeg. Alleen, je vergeet dat wilskracht niet onuitputtelijk is. Het is kostbaar spul dat slechts in gelimiteerde editie op je innerlijke markt wordt gebracht. Wilskracht is als een spier, overspan je die te veel en te vaak dan raakt de rek eruit. Net elastiek. Wie veel energie stopt in dat ene wilskrachtige doel, houdt minder doorzettingsvermogen over om de geplande taalcursus vol te houden, van een lastige klant een tevreden klant te maken of die langgekoesterde en zo hoognodige verandering in de supply chain door te voeren.

 

Wat helpt is om van voornemens voornemertjes te maken en die zo te benoemen dat ze spelenderwijs te praktiseren zijn. Zoals beginnen met autozeilen. Er achter komen wie je bent, wat je bent en waar je echte passie zit. Tegen Duitsers zeggen dat ze moeten ophouden met bescheiden te doen, omdat ze niets meer hebben om bescheiden over te zijn. Openhartig zijn over hoe je hebt gestemd bij de Europese verkiezingen. WK-voetbalwedstrijden niet in voetbalclichés becommentariëren. Toekomstscenario’s serieus nemen. Toegeven dat de veranderingen waar je faliekant tegen was, prima hebben uitgewerkt. Tegen een laatkomer op een vergadering zeggen dat hij de volgende keer weer welkom is. Op 1 april trakteren op pepernoten. De goedkoopste in je branche willen zijn, en dat volhouden. Of de duurste, en dat volhouden. Of de beste, natuurlijk. Tegen je macho-chef zeggen dat Napoleon in 1814 voor minder naar Elba werd verbannen. Gebraden kip met friet en appelmoes weer lekker vinden.

 

Mijn plan voor 2014 is om op donderdag 25 september mijn 15-jarig bedrijfsjubileum te vieren met een instuifcongres. Onderwerp: de Zijderoute. Een eeuwenoud handelstraject dat recent aan een revival is begonnen. De economische ontwikkelingen die daardoor op gang worden gebracht, zijn zo interessant dat ik vind dat elke ondernemer ermee moet kennismaken.

Mijn voornemen is verder de Zijderoute in 2014 als een rode draad door mijn columns te gaan weven. Voornemen? Nee, ik ga het gewoon doen!

 

Veel voorspoed toegewenst in 2014!

 

Casper Jansen