Een lange late vergadering was het geworden, in het kantoor van de Russische supermarktketen ‘Olivier’. Toen ik na afloop nog even naar mijn werkplek liep om mijn spullen te pakken, zag ik onder de bureaus overal pumps staan. En begreep meteen: Eerste Sneeuwdag. De dag waarop voor de inwoners van Moskou de winter begint. Een soort omgekeerde Rokjesdag. Verdwenen zijn de gracieuze silhouetten van de Moscovische vrouwen, verdonkeremaand onder obese bontjassen, plompe mutsen en wattige wanten. Dat wil zeggen, op straat. Eenmaal op kantoor ontpoppen ze zich als vlinders Elke dag weer zijn hun blousjes hartverwarmend gedecolleteerd , de rokjes lentekort en de schoenhakken even hoog als de exemplaren waarmee ze in het voorjaar het terras van Café Pushkin bevolken of over het Rode Plein flaneren. In Russische kantoren is het altijd zomer.

 

In dat wufte straatbeeld tel je overigens pas echt mee met een AV-tasje in de hand. Azbuka Vkusa is een peperdure delicatessewinkel, trendy en chic. Daar bestel je geen kaviaar, maar een bepaald soort van die steureitjes. Dat succes wilde de oprichter graag herhalen, met een winkelformule voor de snel opkomende Russische middenklasse. Niet langer naar rommelige open markten of superongezellige hypermarkten, langs de invalswegen en rafelranden van de stad. Maar gewoon in de buurt, winkelen in een van alle koopgemakken voorziene supermarkt. Een Nederlands team van retailveteranen kreeg opdracht die ambitie waar te maken.

 

Mijn teamtaak betrof de supply chain. Slim opzetten, met alles erop en eraan. Geen makkie. Probeer maar eens in de buurt van Moskou een distributiecentrum te vinden, met vier temperatuurzones om alle DKW en versstromen af te handelen. Of greep te krijgen op de wilde wereld van grotendeels kleine transporteurs die bij hoogtijdagen kunnen rijden voor wie ze willen, en dus hun tarieven omhoog gooien. Tegelijk dienden de winkels verzekerd te blijven van constante aanvoer en dan ook nog zo geregeld dat de voorraad op de winkelvloer zo beperkt mogelijk bleef. Inmiddels draaien zeven winkels op volle toeren.

 

‘Olivier’ komt van de Russische salade, met die naam. Met hard gekookte eieren, augurk, wortel, appel, ham en doperwtjes, aangemaakt met mayonnaise of vinaigrette. En aardappelen als hoofdingrediënt. Ze stoken er dus niet alleen wodka van. Uiterst populair op Oudjaarsavond. Lekkerder dan ons Russische slaatje. Zo lekker dat ik er eentje ga klaarmaken, voor tijdens het vuurwerk.

 

Goede jaarwisseling allemaal!

 

Casper Jansen