Jubileumbanner

Het zakenblad Forbes komt in Chinese handen. Waarom ik zo van dat bericht schrok, weet ik eigenlijk niet. Lees het blad zelden en toch deed het me wat. Kwam ‘t doordat het internationale weekblad over economie en haute financiën bijna een eeuw oud is en daardoor iets eerbiedwaardigs heeft? Denk het niet. Qua cultuur en traditie zijn Chinezen lange termijndenkers voor wie een krappe eeuw eerder een soort historisch sprintje is waarna de pas er eerst goed wordt ingezet. Denk eerder dat deze acquisitie te maken heeft met de Nieuwe Zijderoute. Het blad verschijnt immers in 63 landen en 21 talen. Dan moet het wel raar zijn als dat blad straks niet te koop is in de contreien waar hard wordt gewerkt aan de aanleg van spoorwegen, pijpleidingen en glasvezelnetwerken. Daar hoort een goed bijdetijds blad in je eigen taal gewoon bij.

 

Waarom dan toch geschrokken? Waarom rond Chinese investeringen dan toch vaak dat omineuze sfeertje van ‘de Chinezen staan voor de poort’? Laatst las ik dat in vier jaar tijd het aantal Chinese overnames van grote Europese bedrijven ruimschoots verviervoudigd was. Imponerende toch! Vroeg me af of de Chinezen, ook steeds zo hebben gekeken wanneer Europese bedrijven dat andersom deden. Dacht ’t niet! Integendeel, handelsmissies van steden en provincies liepen er de deuren zo plat dat er zelfs sprake was van een soort filevorming, veroorzaakt door hijgerige burgemeesters, dynamische wethouders en ijverige provinciebestuurders. Waarom wij desondanks nog steeds een beetje bang en zij helemaal niet?

 

Volgens mij komt dat door Dzjenghis Khan. Kort voordat Marco Polo naar China reisde had de wrede veroveraar met zijn de Mongoolse ruiters het grootste rijk op aarde gesticht. Op een onzalig moment sloegen zij zelfs hun tenten op voor Boedapest. Had dus maar weinig gescheeld of niet Willem van Oranje maar Dzjengish was onze ‘Vader des Vaderlands’ geworden. Ouders die hun kinderen niet op tijd naar bed kregen, hoefden alleen maar te dreigen dat ze door de Mongolen zouden worden opgehaald of hun kroost verdween gillend van angst onder de dekens. Het mag nog een wonder heten dat nadien Sinterklaas geen Mongoolse knechten toegewezen heeft gekregen want in de collectieve beeldvorming waren hun zielen nog pikker dan zwart.

 

De Mongolen hadden ook China veroverd. Maar de Chinese cultuur bleek zo sterk dat de Mongoolse keizers van China de dingen steeds meer op z’n Chinees gingen doen. Kwam het wellicht daardoor dat het wrede imago van de Mongolen ten onrechte de Chinezen is blijven aankleven? Erg benieuwd of mijn theorie straks aandacht zal krijgen in de ‘Chinese’ Forbes.

 

Casper Jansen

 

Meer weten over Chinezen, Mongolen, Marco Polo en de actuele stand van zaken rond de Nieuwe Zijderoute? Kom dan naar het jubileumseminar van 1–2 Think Logical. Klik hier voor datum, tijdstip en programma.

Jubileumbanner