Kappie

Eindelijk! Onlangs verscheen een serie praatjes-met-plaatjes waarin voor de oplettende lezertjes haarfijn wordt verstript hoe de bevoorradingsketen in mekaar zit, wat er allemaal bij komt kijken en welke eigenschappen je nodig hebt om die goed te runnen. Een virtuoze verbeelding van de supply chain. Hoofdpersoon is Kappie, een sleepbootkapitein die met zijn crew onvermoeibaar de oceanen afschuimt, op zoek naar opdrachten en avontuur. De serie werd in de jaren na de oorlog geproduceerd door de roemruchte Toonder Studio’s. Naast Heer Bommel en Tom Poes, Koning Hollewijn en Panda was het de vierde langlopende krantenstrip. Wat wil zeggen dat het met de kwaliteit sowieso snor zit.  Een aantal van die verhalen verscheen in boekvorm maar niet allemaal. Tot groot verdriet van de noeste verzamelaars. Vanaf september worden de niet eerder in boekvorm verschenen verhalen uitgegeven. In een frequentie van één boek per kwartaal. Te koop in elke serieuze stripwinkel, voor een prijsje waarvoor je bij een gewoon managementboek alleen het voorwoord lezen mag.

 

Hoofdpersoon is Kappie. De goudeerlijke, kortaangebonden, resultaatgerichte gezagvoerder die met zijn sleepboot ‘De Kraak’ elke fatsoenlijke opdracht aanneemt die het spaarvarken genoeglijk kan doen knorren. Wars van louche bevrachters, piratenpraktijken en ander landrottengedoe toont hij de leiderschapkwaliteiten waarnaar aan de top van banken, woningcorporaties, verzekeringsmaatschappijen en menig mediocre bedrijf zo hevig wordt gehunkerd. Hoewel enige oefening in impulsbeheersing door hem geen kwaad zou kunnen. Soms kan recht – door – zee het meest gediend zijn met enkele subtiele krommingen.

 

Geen leider zonder volgers. Daar is allereerst De Maat, stuurman, manusje van alles en eeuwig tobbende avonturier tegen wil en dank. De kapitein maakt hem regelmatig uit voor ‘Klont’. Maar dat weerhoudt hem er niet van eigen initiatieven te ontplooien zodra het transport door vrouwelijke nukken in bedenkelijk vaarwater dreigt te geraken; zoals in ‘Kappie en de Zeeheks’.

De eerste, tweede en derde machinist is De Meester. Het oliemannetje dat altijd met een technisch oog het raderwerk observeert dat de problemen veroorzaakt. Ook als hij, zoals in ‘Kappie en de Woeste Pochtli’, in valkuilen tuimelt en bekneld raakt in kwade klemmen, is het de techneut in hem die onverstoorbaar de oplossing naderbij brengt. Leerzame exercities in een kindervertelling voor volwassenen.

 

Heerlijk om in die geanimeerde en ongecompliceerde wereld van Kappie en zijn bemanning de management – en leiderschaptheorieën te herkennen zoals de meeste van ons die dagelijks en vaak intuïtief in praktijk brengen. Geen zee te hoog waar het gaat om het belang van de klant en gewoon de keten op koers houden. Zo makkelijk kan het zijn.

 

Veel lees- en leerplezier met dit logistieke standaardwerk in wording!

 

Casper Jansen