Wandelend over de Nevski Prospekt in St. Petersburg kwam me een vrouw tegemoet. Ze torstte een boodschappentas waaruit de kersteditie van een modeblad stak. Aan zo’n kerstmagazine gaat een halfjaar voorbereiding vooraf. Het verhaal wil dat Nederlandse redacties dan in juli, ergens op de heide een bungalowtje huren. Buiten stralende zon, binnen sfeervol kaarslicht, warme chocolademelk en stemmige kerstmuziek. Geen idee hoe ze dat in Rusland fiksen. Lastig vanwege die verschillende tijd – en klimaatzones. Subtiele mix van zwembroek en bikini met oorwarmers en gebreide sokken, vermoed ik.

Dat gedoe met die tijdzones is overigens geen gering problem. Bij elke veelomvattende logistieke opdracht krijgt iedereen daar indringend mee te maken. . Zoals bij Lenta in St. Petersburg. Een keten van zestig hypermarkten met miljarden dollars omzet. Lenta wilde de supply chain prestaties van het bedrijf drastisch opkrikken. Begrijpelijk. Vorig jaar zag ik bij de kerstinkopen met eigen ogen hoe de karrenvrachten die aan de achterkant van de supermarkt werden uitgeladen, het gewoonweg verloren van de boordevolle winkelwagentjes die aan de voorkant de winkel verlieten. Een heftige en somtijds hilarische aanblik. Alsof de Russische consument nog steeds bezig zijn de periode van het karige communisme uit het collectief geheugen weg te eten.

En omdat in de supply chain alles met alles samenhangt, nam de klus voor Lenta ruim een jaar in beslag.  De mooiste teamprestatie was misschien wel dat Lenta nu beschikt over een compleet Supply Chain Masterplan en een nieuwe supply chain organisatie en operatie. Gaat zeker werken. Al was het maar omdat al ruim honderd Lenta – managers hebben deelgenomen aan de businessgame: ‘Denken in Ketens’ die ik speciaal voor hen heb ontwikkeld.

Taalprobleem? Net!

Goede traningen zijn als een goede film. Als je eenmaal iets op een bepaalde manier hebt gezien, is het lastig het nog op de oude manier te zien.  Na zo’n game gaat het dus niet meer alleen om je eigen plaats in de keten. Maar om wat jouw plek betekent voor de hele keten. Dat wisten ze natuurlijk wel maar soms is het goed dat samen spelenderwijs onder ogen te zien.

Je hoort wel eens beweren dat ze in Rusland best wel achterlopen. Als dat al zo is, dan toch niet meer dan een week. Vandaag vieren de Russen, volgens de Russische kalender, Oud en Nieuw. Op die achterstand hef ik graag een glas Russische champagne op mijn vrienden en collega’s aldaar. Morgen snel die kant uit. Vashe Zdorovie!

Casper Jansen